Suomessa on n. 150 000 tyyppiä joilla on tiedostamattaan 2 tyypin diabetes
Suomessa tapahtuu 7000 lonkkamurtumaa vuodessa
1/10 vanhuksesta jää lonkkamurtuman jälkeen laitoshoitoon
1/3 lonkkamurtumista olisi ehkäistävissä riittävällä liikunnalla
Jos ei liiku nuorena, voi se näkyä esim sydämen rakenteessa ja sen vuoksi hyvään kuntoon voi olla vaikeampaa päästä aikuisena.
Lihaskunto:
Reisien lihakset alkavat heiketä jo 30 ikävuoden kieppeillä, jos niitä ei kehitetä. Mistä huomaa huonon kunnon reisissä? Ei jaksa nousta kyykystä montaa kertaa ylös ja vanhempana on ongelmia nousta tuolilta, sängystä tai sohvalta ylös.
Testaa itse: pystytkö istumaan jakkaralle yhdellä jalalla ilman että romahdat?
Jos pystyit, hyvä. Jos et pystynyt, on hyvä aika alkaa harjoittelemaan :)
Bonustehtävä: Pystytkö nousemaan sieltä myös ylös yhdellä jalalla?
Jos pystyit, hyvä. Jos et pystynyt, ei ole liian myöhäistä aloittaa harjoittelua.
Pystytkö tekemään ihan perus istumaannousun (sen vatsalihasliikkeen, missä noustaan koukkuselinmakuulta polvien luokse)? Mä ohjasin aikoinaan kehonhuoltopilatesta Helsingin työväenopistolla senioreille, jossa me toisinaan opeteltiin miten päästä lattialta ylös, mikäli sattuu niin ikävästi, että tipahtaa sängystä yöunien aikana. Ei ollu kaikille itsestäänselvää miten sieltä lattialta kömmitään ylös ilman apua (tai kömmitään puhelimen luo soittamaan apua).
Jos sulta onnistuu perus istumaannousu, niin sä olet aika vahvoilla. Hyvä sinä! Jos se istumaannousu ei vielä luonnistu - sitä saa harjoitella!
Peruskunto, kestävyyskunto:
Kestävyyskunto vaikuttaa sydämen pumppaustehoon ja on yksi keskeinen terveyskunnon osa-alue. Mitä enemmän lihakset pystyy kuluttamaan happea, sitä paremmassa kunnossa ihminen on. Näitäkään terveyshyötyjä ei voi laittaa pankkiin säilöön, vaan liikuntaa pitää harrastaa säännöllisesti, jotta harjoitusvaikutukset tuntuu ja näkyy jokapäiväisessä elämässä.
Kuinka monta kerrosta pystyt kävelemään rappusia hengästymättä? Jos vastaus on enemmän 0 kuin 5, niin on aika tehdä asioille muutos. Ja kyllä - saa harjoitella. Tee testi nyt, harjoittele 1kk ja tee testi uudestaan!
Pystytkö hölkkäämään kohtalaisella sykkeellä? Ts. pystytkö hölkkäämään ollenkaan? Tai pystytkö pyöräilemään reippaasti väsymättä heti?
Oikeat tavoitteet antavat liikuntaharrastukselle suuntaa
Liikkuminen on monille meistä mielekkäämpää kun ollaan matkalla jonnekin. Jos on liikkunut koko ikänsä, on hyvä etsiä uusia, erilaisia tavoitteita, uusia liikkeitä, oppia erilaisia taitoja ja löytää ideoita, jottei liikkuminen jää tylsäksi vaan pysyy edelleen mielekkäänä. Tavoitteet myös muokkaavat liikkumisen laatua ja määrää.
Mä aloitin itse vuoden alussa aikuisten telinevoimistelun ja siinä puolivoltteja ja voltteja harjoitellessa oon joutunut löytämään taas uudenlaisen keskittymisen asiaan, koska en mä niitä ole virallisesti koskaan harjoitellut! Ja vitsi miten hauskaa se onkaan :D Okei, välillä myös vähän noloa, kun mätkähtää sinne permannolle ja trampalle miten sattuu, mutta mikäs siinä, ylös vaan ja uuteen nousuun. Toistaiseksi oon välttänyt vammat ja pysyny menossa mukana ihan ok.
Ihan yhtä oikein on liikkua ilman sen kummempia tavoitteita. Jos liikunnasta on jo muodostunut elämässä hyvä rutiini ja sitä tulee automaattisesti tehtyä, ei niillä tavoitteilla tee sen ihmeellisemmin mitään. Kaikkea ei tarvitse mitata ja on vapauttavaa kun voi tänään mennä salille, huomenna uimaan ja sunnuntaina vaikka joogata kotona. Kehon kuuluu tuntua hyvältä ja treeni kehittää aina - silloin kun sen tekee!
Parhaimmillaan liikunta pitää huolta hyvinvoinnistasi, poistaa stressiä ja auttaa nukkumaan yöt levollisemmin. Liiku fiksusti ja elät pidempään!
Liikkumisen suosituksessa on vanha tuttu ydin: sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi yhä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Uudistetusta liikkumisen suosituksesta on poistunut vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan.
Yli 65 vuotiaille lisäksi tasapainoa ja notkeutta
Lapsille liikuntaa hyppien, pomppien, juosten ja pelaten - usein ja vauhdikkaasti!
(NÄMÄ ON MINIMISUOSITUKSET)
Pps. Käy ottaa mun henkilökohtainen instagram tili seurantaan. Siellä alla olevan kuvan yhteydestä löytyy top 3 vinkkiä elämään (ja liikkumiseen)
https://instagram.com/ulpuhakka
50% Complete
Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).
Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).
Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä
040 721 8478 ❤️