Päänsärky voi johtua monesta eri asiasta, eikä siihen aina ole yksiselitteistä syytä. Liikkumalla päänsärkyä voi kuitenkin helpottaa, estää tai siitä voi jopa päästä eroon. Kun meillä on kiire ja stressiä, saa se jo hengityksen kiihtymään ja hartiat nousemaan korviin. Silloin jo pelkästään asennon tiedostava korjaaminen ja hengityksen syventäminen voi auttaa. Kun harjoittelee syvempää ja rauhallisempaa hengitystä, jo se laskee kehon stressitasoja.
Nykyajan ihminen hengittää 16-18 hengitysparia minuutissa, vaikka suositus olisi 12. Liian tiuha hengitys lisää itsessään stressiä koko kehossa. Kiireinen elämäntapa ja jatkuvat ärsykkeet eivät auta rauhoittumaan. Jos tekisimme säännöllisesti hengitysharjoituksia, vaikuttaisi se muuhunkin hengittämiseen. Pranayama eli hengitysharjoitus on oleellinen osa joogaa, mutta siihen harvemmin törmää vaikka vierailisi useamminkin joogatunneilla.
Kokeile rauhoittaa omaa hengitystä esim näin:
Asetu selinmakuulle, lapsen lepoasentoon tai seiso hyvässä ryhdissä. Keskity kuuntelemaan omaa hengitystä. Pyri tekemään sisään ja uloshengityksistä yhtä pitkät. Mikäli pidät numeroista, voit laskea rauhallisesti kolmeen sisäänhengityksellä ja rauhallisesti kolmeen uloshengityksellä, seuraavalla hengitysparilla lasket neljään sisäänhengityksellä ja neljään uloshengityksellä, seuraavalla kerralla viiteen ja lopulta kuulostelet kuinka pitkälle voit mennä. Mikäli numerot eivät ole sun juttu, voit myös vain keskittyä tarkkailemaan omaa hengitystä. Laittaa vaikka kädet vatsan päälle ja pyrkiä rentouttamaan vatsaa sisäänhengityksellä, pullistamalla sitä ulospäin ja tiivistämällä vatsaa uloshengityksellä.
Joogassa uskotaan että päänsärkyyn auttaa:
Lapsen lepoasento:
Baddha Konasana - Perhonen - https://youtu.be/GkdBhxbWBww
Jalkojen nostaminen seinälle:
Halasana, jalkojen nostaminen pään yli:
Eteenpäin taivutus:
Erilaiset selän kierrot:
Aurinkotervehdys - Harjoittele tästä linkistä aurinkotervehdystä mun kanssa
Rentoutuminen - kokeile näistä linkeistä rentouttavia harjoituksia yhdessä mun kanssa:
https://youtu.be/OHSfdMBzM5A (lyhyt harjoitus, tarvitset muutaman kotoa löytyvän välineen)
https://youtu.be/jWbaIaZSnuo (tähän tarvitset joogavyön tai tukevaa narua/vyötä)
https://youtu.be/AHWymllDTVI (pitkä harjoitus, kestää 40min.)
Joogassa myös ajatellaan että yksinkertainen terveellinen syöminen vähentää päänsärkyä. Terveellinen syöminen tekee muutenkin hyvää kaikille ;)
Monelle meistä paikallaan olevat staattiset työasennot ovat huonoja, joten mitä enemmän omaa työtä voi tauottaa pienillä taukojumpilla, liikehdinnällä ja hartioiden pyörittelyllä, sen parempi. Jos ei keksi itse liikettä, ihan paras liike on tämä rintakehän avaus ja hartioiden painaminen alas:
Tee esim 6 avausta. Palaa välissä hyvään ryhtiin ja seiso pisimmässä ryhdissäsi.
Muita mun mielestä hyviä avaavia ja kipua lievittäviä harjoituksia on:
https://youtu.be/wCK8hf_B3IY - yläselän ja hartioiden avaus selän kierrolla
https://youtu.be/Q2HUFkNBUMs - selän avaus
Ja yks ehdoton suosikki on tää oman käden päällä makaaminen. Ensimmäinen tavoite on tuoda mahamakuulla oma käsi vartalon alle, sitten tavoite on saada toinen käsi rentoutumaan vartalon viereen rystyset maahan ja kämmen ylöspäin, mielellään tuo oman otsan lattiaan. Jos elämä on helppoa, pyrkii siirtämään katseen sinne mistä käsi taittuu. Jos edelleen on kaikki ok, niin yrittää koukistaa taittuvan käden puoleista jalkaa sivulle. Lopputuloksen pitäis näyttää jotakuinkin tältä:
Mä itse aina korostan sitä, että joka päivä voi tehdä omalle keholleen jotain hyvää. Oli se sitten keppijumppaa, taukojumppaa, kevyttä venyttelyä, peruskestävyysliikuntaa tms. Mutta jotain pientä voi tehdä joka päivä! Kevyt liikunta voi välillä auttaa päänsärkyyn, kun taas liian rankka liikunta voi pahentaa päänsärkyä. Jokaisen pitäisi oppia tuntemaan oma keho ja sen rajat, mutta toisinaan se voi tietenkin olla vaikeaa ja kokeilemalla oppii. Kevyt päivittäinen liikunta omaa kehoaan kuunnellen sopii kuitenkin kaikille.
Uni ja sen laatu voi vaikuttaa myös päänsäryn ilmenemiseen
Valitettavasti aina unta ei saa niin paljon kuin tarvitsisi, eikä aina omaan uniaikaan voi vaikuttaa. Mikäli omaa nukkumista on mahdollista parantaa, niin - Uni pitää rutiineista. Tarkoittaa, että pyritään pitämään samanlaisina toistuvat nukkumaanmeno- ja heräämisajat, ruokailut, päivän aktiivisuus ja riittävä rentoutuminen. Jos taas ongelmana on jatkuva huonounisuus arjen rutiineista riippumatta, voi siihen unen saamiseen ja unenlaatuun yrittää vaikuttaa monella eri tapaa. Jo edellä mainitut hengitys- ja rentoutusharjoitukset toimivat hyvin, älylaitteiden sulkeminen hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa ja sitten jonkun aikaa sitten törmäsin sellaiseen naputusharjoitteluun, joka löytyy nimellä "the tapping solution". Se löytyy myös applikaatioksi puhelimeen ja se perustuu kiinalaisen lääketieteen akupisteiden naputteluun, joka rauhoittaa ja rentouttaa kehoa. Applikaatiota voi kokeilla 7-14 vuorokauden ajan täysin veloituksetta, joten mikäli kärsii huonounisuudesta (tai stressistä), voi suunnata kokeilemaan oman kehon naputtelua. Myös unta auttaa muutoinkin terveelliset elämäntavat - liiallisen rasvan ja sokerin karsiminen ruokavaliosta, alkoholin käytön vähentäminen, riittävä arkiaktiivisuus ja kevyt liikunta.
Kaikenlaiset kivut ja säryt kehossa vaikuttaa mielialaan ja elämisen laatuun, joten kivuttomuuteen ja jumittomuuteen on mun mielestä aina hyvä pyrkiä. Joskus myös ulkopuolinen apu näihin voi olla kullanarvoista!
Allekirjoittaneen tavoitat numerosta 040 721 8478
Ulpustudiolla pääsee harjoittelemaan oman kehon kuuntelua ja pääsyä irti jumeista sekä linjaamaan kehoa oikein pilateksen parissa aina keskiviikkoisin klo:16, Lue siitä lisää:
https://studio.mykajabi.com/pilates-pienryhmassa
Ihan uskomattoman upea fysioterapeutti löytyy Art Fysiolta - Jaana Nurminen (Fysio Attitude), jonka kanssa tehdään paljon yhteistyötä:
Toisinaan oikeanlainen hieronta auttaa myös. Tähän suosittelen:
Mika Kaski https://www.facebook.com/mikakaskimassage (Suomessa ainakin maaliskuuhun asti, tekee hierontoja ja akupunktio hoitoja Saunalla Jätkäsaaressa, ihan Ulpustudion lähellä)
Ihanaa - kivutonta ja energistä viikkoa! Toivottavasti nähdään pian valmennuksessa Ulpustudiolla <3
sinun Kehonhallinnan Koreografisi,
Ulpu Puhakka
50% Complete
Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).
Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).
Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä
040 721 8478 ❤️